Dlaczego 6 smaków?

W Ajurwedzie, która jest jednym z najstarszych systemów medycznych, naturalną sztuką leczenia, wywodzącą się z Indii, wyróżnia się 6 smaków. Ajurweda jest nauką o życiu człowieka, o tym, w jaki sposób funkcjonuje i jakie ma zasoby do samouzdrawiania.

Jeśli chcemy wpływać na organizm za pomocą diety, Ajurweda dostarcza nam bardzo użytecznego narzędzia w postaci koncepcji sześciu smaków. To: słodki, słony, kwaśny, ostry, gorzki oraz cierpki. Każdy wpływa w określony sposób na organizm i na związane z nimi właściwości. Każdy jest też związany z określonymi żywiołami: słodki z wodą i ziemią, słony z ogniem i wodą, kwaśny z ziemią i ogniem, ostry – z powietrzem i ogniem, gorzki z eterem i powietrzem, a cierpki z ziemią i powietrzem.

Jedzenie ma za zadanie karmić ciało i dusze, które są jednością. Dla pełnego harmonijnego życia waga pożywienia jest bezcenna. Zgodnie z tym stanowiskiem, podejście do gotowania jest równie ważne – emocje, które towarzyszą podczas gotowania muszą być dobre, gdyż jedzenie je pochłania.

W kuchni 6smaków przywiązujemy ogromną wagę do jakości serwowanego jedzenia oraz źródła surowców, z których przygotowujemy nasze posiłki. Korzystamy z dobrodziejstw natury, bo to z niej płynie siła i moc jedzenia. Warzywa, których używamy, pochodzą bezpośrednio z certyfikowanej ekologicznej farmy - Ogrodu Szambala, gdzie są stosowane biodynamiczne i ekologiczne metody uprawy, dzięki którym warzywa charakteryzują się niespotykana witalnością i zawierają maksymalna ilość witamin i mikroelementów. Farma znajduje sie w dziewiczym miejscu, z dala od dużych miast, opadów przemysłowych, smogu elektromagnetycznego, w otulinie Parku Narodowego i Parku Krajobrazowego. To magiczne miejsce to Roztocze. Cały rok został poświęcony na przygotowanie gleby tak, aby warzywa miały jeszcze więcej witamin i minerałów. Warzywa są podlewane krystaliczna wodą, z bardzo głębokiej studni. Nasze warzywa to  najlepsza gleba, najlepsza woda, najlepsze powietrze i najlepsi ogrodnicy.
 
W naszej kuchni z przyjemnością przygotujemy dla Was świeże wegańskie bezglutenowe lunche na spotkania firmowe i biznesowe, które dostarczymy w specjalnych stalowych termosach – tak aby każdy czuł się indywidualnie potraktowany. Oferujemy także wegańską/wegeteriańską/bezglutenową obsługę cateringową imprez okolicznościowych: szkoleń, konferencji a także wesel.

Jesteśmy przeciwko stosowaniu kuchenek mikrofalowych – dlatego jeśli zamawiacie u nas lunche na spotkania biznesowe, dostarczamy je w specjalnych stalowych termosach, tak aby posiłki były ciepłe, bez kontaktu z plastikiem i bez konieczności podgrzewania w kuchence mikrofalowej, która niszczy właściwości odżywcze jedzenia. Tylko świeżo przygotowane posiłki są wysokoenergetyczne. Poza tym idea zero waste jest nam bardzo bliska.
 
Zwracamy uwagę na obecność w diecie produktów fermentowanych (własnej produkcji) takich jak: tempeh, kiszonki, barszcz.

Komponujemy nasze menu zgodnie z porami roku, z poszanowaniem dla równowagi kwasowo-zasadowej pożywienia.

Nasz zespół tworzą ludzie z pasją i sercem do gotowania. Wierzymy, że jedzenia pochłania emocje, dlatego dbamy o naszą załogę, tak, aby uśmiech towarzyszył im podczas pracy.