Dlaczego 6 smaków?

W Ajurwedzie, która jest jednym z najstarszych systemów medycznych, naturalną sztuką leczenia, wywodzącą się z Indii, wyróżnia się 6 smaków. Ajurweda jest nauką o życiu człowieka, o tym, w jaki sposób funkcjonuje i jakie ma zasoby do samouzdrawiania.

Jeśli chcemy wpływać na organizm za pomocą diety, Ajurweda dostarcza nam bardzo użytecznego narzędzia w postaci koncepcji sześciu smaków. To: słodki, słony, kwaśny, ostry, gorzki oraz cierpki. Każdy wpływa w określony sposób na organizm i na związane z nimi właściwości. Każdy jest też związany z określonymi żywiołami: słodki z wodą i ziemią, słony z ogniem i wodą, kwaśny z ziemią i ogniem, ostry – z powietrzem i ogniem, gorzki z eterem i powietrzem, a cierpki z ziemią i powietrzem.

 Jedzenie ma za zadanie karmić ciało i dusze, które są jednością. Dla pełnego harmonijnego życia waga pożywienia jest bezcenna. Zgodnie z tym stanowiskiem, podejście do gotowania jest równie ważne – emocje, które towarzyszą podczas gotowania muszą być dobre, gdyż jedzenie je pochłania.

W kuchni 6smaków przywiązujemy ogromną wagę do jakości serwowanego jedzenia oraz źródła surowców, z których przygotowujemy nasze posiłki. Korzystamy z dobrodziejstw natury, bo to z niej płynie siła i moc jedzenia. Warzywa, których używamy, pochodzą bezpośrednio z certyfikowanej ekologicznej farmy - Ogrodu Szambala, gdzie są stosowane biodynamiczne i ekologiczne metody uprawy, dzięki którym warzywa charakteryzują się niespotykana witalnością i zawierają maksymalna ilość witamin i mikroelementów. Farma znajduje sie w dziewiczym miejscu, z dala od dużych miast, opadów przemysłowych, smogu elektromagnetycznego, w otulinie Parku Narodowego i Parku Krajobrazowego. To magiczne miejsce to Roztocze. Cały rok został poświęcony na przygotowanie gleby tak, aby warzywa miały jeszcze więcej witamin i minerałów. Warzywa są podlewane krystaliczna wodą, z bardzo głębokiej studni. Nasze warzywa to  najlepsza gleba, najlepsza woda, najlepsze powietrze i najlepsi ogrodnicy.

 

W naszej kuchni przygotowujemy dla Was codziennie świeże wegańskie bezglutenowe lunche. Oferujemy także wegańską/wegeteriańską/bezglutenową obsługę cateringową imprez okolicznościowych.

Dbamy o to, by posiłki były odpowiednio zbilansowane pod względem proporcji składników, tak aby dostarczyć organizmowi wszystko co potrzebne do prawidłowego funkcjonowania.

Nie używamy produktów wysoko przetworzonych, polepszaczy smaków, GMO, białego cukru, białej mąki, białej rafinowanej soli, mrożonek. Jesteśmy przeciwko stosowaniu kuchenek mikrofalowych – dlatego dostarczamy nasze wegańskie lunche w specjalnych stalowych termosach, tak aby posiłki były ciepłe, bez kontaktu z plastikiem i bez konieczności podgrzewania w kuchence mikrofalowej, która niszczy właściwości odżywcze jedzenia. Tylko świeżo przygotowane posiłki są wysokoenergetyczne.

 

Zwracamy uwagę na obecność w diecie produktów fermentowanych (własnej produkcji) takich jak: tempeh, kiszonki, barszcz.

Komponujemy nasze menu zgodnie z porami roku, z poszanowaniem dla równowagi kwasowo-zasadowej pożywienia.

Nasz zespół tworzą ludzie z pasją i sercem do gotowania. Wierzymy, że jedzenia pochłania emocje, dlatego dbamy o naszą załogę, tak, aby uśmiech towarzyszył im podczas pracy.